Pusat Panggilan OCBC NISP: Blogpress

Sebagai salah satu nasabah, kewujudan pusat panggilan OCBC NISP pasti akan membantu setiap masalah di mana setiap nasabahmemiliki, bukan? Menyertai dan menjadi pelanggan bank tidak boleh dipisahkan daripada pelbagai jenis masalah yang berlaku seperti masalah kehilangan kad debit / kredit, kehilangan buku simpanan kepada pelbagai jenis masalah.

Sekiranya anda menghadapi pelbagai jenis masalah, maka tidak perlu datang ke bank secara langsung untuk membuat aduan di mana ia kemungkinan besar akan mengambil banyak masa. Memandangkan sebilangan besar orang yang juga akan berbaris di dalamnya. Tetapi anda tidak perlu risau lagi, kerana kewujudan pusat panggilan dari bank boleh menjadi pilihan terbaik.

Termasuk pusat panggilan ocbc nisp yang merupakan pilihan terbaik bagi anda yang menghadapi pelbagai jenis masalah semasa menjadi pelanggan. Bukan itu sahaja, dengan adanya perkhidmatan ini, tidak perlu datang ke bank secara langsunguntuk membuat aduan di mana ia mungkin mengambil banyak masa.

OCBC (Perbadanan Perbankan Luar Negara-China) sendiri adalah institusi perbankan yang sangat bereputasi di Singapura dan juga telah mengambil alih pemilikan sahamnya daripada BANK NISP. Setelah ditubuhkan pada 4 April 1941 di Bandung di bawah nama NV Nederlandsch Indische Spaar En Deposito Bank, Bank NISP juga ternyata telah menyediakan perkhidmatan perniagaan kecil dan sederhana.

Bukan itu sahaja, kewujudan bank ini juga menjadi salah satu jenis bank tertua di Indonesia. Di mana suda dipelopori semasa zaman penjajahan Belanda. Dengan pengalaman itu, tidak menghairankan bahawa mereka mempunyai pelbagai perkhidmatan dan kemudahan lengkap, termasuk kehadiran  pusat panggilan  ini di mana ia digunakan untuk aduan pelanggan.

SejarahB, ocbc nisp

Sebelum membuat keputusan untuk mengemukakan aduan melalui pusat panggilan OCBC NISP, adalah penting bagi anda untuk  mengetahui sekilas tentang sejarah salah satu bank tertua di Indonesia. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, OCBC NISP sendiri telah ditubuhkan pada April 1941 di Bandung.

Nama asalnya ialah NV Nederlandsch Indische Spaar En Deposito Bank. Barulah pada tahun 1972 menjalani pertukaran nama kepada Value Inti Sari Penyimpanan dan dikenali sebagai NISP. Pada tahun 1978, ternyata NISP sendiri bukan lagi singkatan tetapi secara rasmi menjadi nama Bank. Tepat pada tahun 2008, dengan kemasukan OCBC Bank menjadikan singapura sebagai pemegang saham majoriti.

Akhirnya pada tahun 1967 ia  menjadi salah satu bank perdagangan rasmi, kemudian menjadi bank pertukaran asing tepat pada tahun 1990 sehingga sebuah syarikat awam di bursa saham Indonesia pada tahun 1994. Dengan sokongan daripada OCBC, bank ini mempunyai sumber manusia yang lebih profesional dan IT lebih canggih kepada peningkatan bilangan rangkaian pejabat.

Bagi reputasi yang dimiliki oleh bank, ternyata ia telah diiktiraf di seluruh dunia. Reputasi ini terbukti dengan pelbagai anugerah di mana suda diperolehi seperti Anugerah Perbankan dan Kewangan Asia 2013 yang diberikan di Shangri-La Hotel kepada anugerah sebagai bank Teknologi dan Operasi Domestik Indonesia tahun ini.

Reputasinya agak epik yang juga dimiliki terima kasih kepada pelbagai produk dan perkhidmatan yang ditawarkan. Bermula dari perbankan elektronik yang merangkumi ATM, perbankan internet, pembayaran automatik, perbankan mudah alih, EDC, perbankan telefon hingga kewujudan perkhidmatan pusat panggilan OCBC NISP  yang memudahkan pelanggan membuat aduan.

Bagaimana untukmenghubungi Pusat  Panggilan Bersekutu

Sebagai salah satu bank terbaik di Indonesia, OCBC NISP juga memberikan komitmen terbaik untuk pelanggannya supaya ia boleh dipercayai dan dipercayai pada setiap masa. Bukan itu sahaja, syarikat perbankan juga menerima dan menghargai setiap penilaian, input kepada aduan yang telah dikemukakan oleh nasabah.

Untuk memberikan kemudahan terbaik kepada pelanggan yang ingin menyatakan pendapat dan aduan mereka, terdapat  pusat panggilan OCBC NISP Diana yang boleh dihubungi pada bila-bila masa selama 24 jam. Mereka memberikan nombor pusat panggilan di mana ia boleh dihubungi. Nombor pusat panggilan adalah

Nombor domestik: 1500-99

Nombor antarabangsa +62-21-2650-6300

Bagi anda yang ingin membuat aduan, anda mesti memberikan dokumen sokongan lain seperti buku simpanan, sejarah transaksi kepada bukti lain yang berkaitan dengan masalah yang ada.

Selain dapat menghubungi melalui pusat panggilan OCBC NISP, anda juga boleh membuat aduan melalui beberapa cara lain seperti:

 1. Hantar e-mel ke Tanya@ocbcnisp/com
 2. Lawati halaman rasmi dalam ocbcnisp.com dan pergi ke halaman hubungi kami
 3. Hubungi pusat panggilan ocbc nisp melalui media sosial melalui twitter @tanyaOCBCNISP, melalui instagram di @Ocbc_nisp atau facebook di Bank OCBC NISP.
 4. Di samping itu, anda juga boleh mengadu tentang masalah atau bertanya soalan melalui WhatsApp di +628121500999

Bagaimana Mekanisme Untuk Mengemukakan Aduan yang Baik

Bagi anda yang ingin melakukan proses mengadu tentang masalah atau mengemukakan soalan, pastikan jika anda melakukannya dengan baik. Ini adalah untuk mendapatkan perkhidmatan dan kemudahan terbaik untuk mendapatkan penyelesaian daripada pusat panggilan OCBC NISP. Inilah mekanisme untuk mengemukakan aduan dengan cara yang terbaik

 1. Anda boleh memfailkan aduan terlebih dahulu mengikut masalah yang anda alami
 2. Bank akan menerima aduan daripada pelanggan
 3. OCBC NISP akan meneliti maklumat mengenai aduan yang dibuat oleh pelanggan
 4. Daftarkan aduan ke dalam sistem
 5. Memberi maklumat kepada pelanggan yang berkaitan dengan nombor pendaftaran aduan
 6. Mencari penyelesaian kepada masalah yang dihadapi oleh pelanggan
 7. Memberi maklumat yang berkaitan dengan penyelesaian terbaik kepada pelanggan
 8. Pelanggan akan menerima maklumat mengenai penyelesaian terbaik yang dapat mengatasi masalah yang sedang dihadapi.

Ini adalah mekanisme yang baik dan betul jika anda ingin menjalankan proses aduan yang berkaitan dengan masalah atau aduan. Pastikan pelanggan juga bersabar sehingga mereka mendapat maklumat yang jelas. Mengingat bahawa bukan hanya anda di mana anda mempunyai masalah.

Kelebihan Menjadi  Pelanggan d i OCBC NISP

Menjadi salah seorang pelanggan di OCBC NISP juga akan memberikan beberapa kelebihan untuk anda termasuk yang berikut:

 1. Menyediakan produk lengkap

Kelebihan utama menjadi pelanggan di bank ini ialah terdapat pilihan lengkap produk yang sesuai dengan keperluan anda seperti untuk individu, PKS, syarikat atau syariah. Sudah tentu, kesempurnaan produk memudahkan untuk mencari perkhidmatan seperti yang diperlukan.

 1. Profesional dalam menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan

Kerana ia telah ditubuhkan untuk masa yang lama, tidak menghairankan bahawa bank ini mempunyai pengalaman dalam menyediakan perkhidmatan terbaik kepada pelanggannya. Memandangkan kepuasan pelanggan adalah keutamaan.

 1. Perkhidmatan aduan

Kelebihan terakhir, anda juga boleh menikmati kewujudan perkhidmatan aduan melalui pusat cal yang cepat dan berpengalaman. Ia adalah dengan perkhidmatan ini bahawa semua masala dapat diatasi dengan betul.

OCBC NISP Bank adalah salah satu perkhidmatan perbankan terkemuka di Indonesia yang telah lama wujud untuk menemani rakyat negara ini. Sekiranya anda mempunyai masalah mengenai perbankan, segera hubungi  pusat panggilan  ocbc nisp untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.

Selengkapnya